UNIS Group plaatst ruim 500 zonnepanelen op eigen dak

21 december 2018

UNIS Group is vorige week begonnen met het plaatsen van ruim 500 zonnepanelen op de daken van haar hoofdkantoor in Grou. De panelen zullen onder een hoek van 15% naar verwachting jaarlijks 130.000 kWh hernieuwbare energie opwekken. Dit staat gelijk aan het stroomgebruik van 37 huishoudens, een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar zo’n 3.500 kWh energie.

UNIS Group kan door het plaatsen van de zonnepanelen in ieder geval 12 procent van haar energieverbruik zelf opwekken als hernieuwbare energie. De zonnepanelen zorgen er bovendien voor dat er jaarlijks 69.000 kg minder CO2 wordt uitgestoten. UNIS Group wil zich op deze manier inzetten voor een meer duurzame industrie. Door middel van een display bij de centrale receptie wordt de opbrengst van de zonnepanelen inzichtelijk gemaakt voor werknemers én bezoekers.

De eerste 250 zonnepanelen zijn geïnstalleerd, de rest volgt zodra het weer het toelaat. De zonnepanelen nemen in totaal ruim 800 m2 in beslag, vergelijkbaar met de woonoppervlakte van 5 vrijstaande gezinswoningen. De laatste fase bestaat uit het plaatsen en aansluiten van in totaal 5 omvormers, waaronder twee krachtige omvormers van 50 kW. Deze vermogenselektronica is nodig om de energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt (gelijkspanning) om te zetten naar elektriciteit die geschikt is voor stopcontacten (wisselspanning).